Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Makine Programı
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü
Kaynak Teknolojisi Programı
Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü
Harita ve Kadastro Programı
Bilgisayar Teknolojileri Bölümü
Bilgisayar Programcılığı Programı
İnşaat Bölümü
İnşaat Teknolojisi Programı
Elektrik ve Enerji Bölümü
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü

MAKİNE  PROGRAMI

 

 Program Hakkında Genel Bilgi

Hacettepe Üniversitesi Başkent OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Makine ve Metal Teknolojileri Bölümü - Makine Programı, 2018 yılında Hacettepe Üniversitesi Senatosu'nun 03.01.2018 tarih ve 2018-2 sayılı kararıyla, kurulmuştur. Tam zamanlı 1. öğretim olarak açılan programımız 2 yıl boyunca 4 yarıyıl olarak önlisans eğitimi vermektedir. Eğitimini başarı ile tamamlayanlara “Makine” önlisans diploması ve “Tekniker” ünvanı verilir.

Makine programından mezun olan öğrenciler; İmalat sektörünün yükselen bir müteharrik güç olması ve CNC tezgâhlarının ve CAD-CAM programların modern imalatta önemli bir rol oynaması sebebiyle Makine Teknikeri olarak bu alanda aranan ve en çok istihdam edilen eleman olma niteliğini korumaktadır. Endüstride; torna ve freze operatörlüğü, CNC operatörlüğü, CAD-CAM operatörlüğü, teknik ressam, kalite kontrol, ısıl işlemci, kontrol ve otomasyon ve teknik servis ve tanıtım alanlarında görev alabilecekleri gibi; yeterli bilgi birikimi ve tecrübeyi edinen mezunlarımız, girişimci ruh ile kendi işyerlerini de oluşturabilmektedirler.

Öğrencilerimiz Makine Programından mezun olduktan sonra ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olmaları halinde fakültelerin; Endüstri Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği, Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği, İmalat Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Makine ve İmalat Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği, Malzeme Mühendisliği, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği, Otomotiv Mühendisliği, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği bölümlerinde yükseköğrenimini sürdürebilmektedir.

 

KAYNAK TEKNOLOJİSİ PROGRAMI 

 

 

Bölüm bileşiminde metal bulunan maddeler üzerinde teknik işlemleri yapabilecek ara elemanları yetiştirir. Mezunlar kamuya veya özel sektöre ait demir, çelik, alüminyum, döküm fabrikalarında, atölyelerde tekniker olarak çalışabilirler.

Programın Amacı: Kaynakçılık programının amacı, endüstrinin kaynaklı imalat ve tamirat sektöründe, her çeşit kaynak işlerini yapacak elemanları yetiştirmektir.

Programda Okutulan Belli Başlı Dersler: Kaynakçılık programında matematik, kaynak teknolojisi, kaynak makineleri bilgisi, mukavemet, ölçme ve kontrol tekniği ve kaynak konstrüksiyon tekniği gibi dersler okutulmaktadır.

Gereken Nitelikler: Kaynakçılık programında okumak isteyen kimselerin fizik konularına ilgili, mekanik ve göz-el koordinasyonu yeteneği yüksek, bedence dayanıklı kimseler olmaları gerekir.

Mezunların Kazandıkları Ünvan ve Yaptıkları İşler: Kaynakçılık programını bitirenlere “Kaynak Teknikeri” ünvanı verilir. Kaynak teknikerleri endüstrinin kaynakla üretim sektöründe her çeşit kaynaklı yapıları çizer ve kaynak yapar. Kaynakta malzeme ve yöntem seçimi, kalite kontrolü, kaynak atölye ve işletmelerinin yönetimi kaynak teknikerlerinin görevleri arasındadır.

Çalışma Alanları: Kaynak teknikerleri metal endüstrisinde üretici ve yönetici olarak görev alabilirler.